Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Adresas: Vytauto Didžiojo g. 23, LT 86132 Kelmė

Tel./faks. +370 427 52239; El.p. buhalterija@vsbkelme.lt

PAMINĖTA APSINUODIJIMŲ PREVENCIJOS SAVAITĖ

PAMINĖTA APSINUODIJIMŲ PREVENCIJOS SAVAITĖ

Kiekvienų metų kovo trečią savaitę Lietuvoje minima apsinuodijimų prevencijos savaitė. Jos tikslas – atkreipti specialistų ir visuomenės dėmesį į apsinuodijimus bei jų profilaktiką.

Kovo 15 d. Kelmės visuomenės sveikatos biuras organizavo apsinuodijimų prevencijos savaitės renginius.

Apsinuodijimai, kartu su traumomis užima trečiąją vietą mirčių struktūroje. Tai yra tie susirgimai, kurių dažniausiai galima išvengti žinant, kur slypi pavojus, o mokėjimas tinkamai ir skubiai teikti pagalbą  yra itin svarbus gelbstint žmogaus gyvybę, akcentavo Visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Balčiūnienė.

Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė skaitė pranešimą socialiniams darbuotojams, asmens ir visuomenės sveikatos specialistams „Pirmoji pagalba apsinuodijus“. Apsinuodijimas – nuodingų, žmogaus organizmui kenkiančių ar net gyvybiškai pavojingų medžiagų poveikis, joms patenkant į organizmą per burną, gleivines, įkvepiamą orą, odą. Apsinuodyti galima dujomis, skysčiais, pasenusiais maisto produktais, grybais ir uogomis, augalais, cheminėmis medžiagomis, vaistais, alkoholiu, narkotikais ir kitomis medžiagomis. Lektorė pristatė pirmos pagalbos, apsinuodijus,  teikimo būdus. Paskaitoje visuomenei ,,Apsinuodijimai vyresniame amžiuje“ L. Gruzdytė akcentavo, kad vaistų vartojimo kontrolė – kuriuos vaistus ir kaip juos turėtų vartoti vyresnio amžiaus žmonės – yra labai svarbus veiksnys jų sveikatai ir gerai savijautai. Kad išvengti nelaimės, patarė ,,po ranka“ laikyti tik tuos vaistus, kuriuos naudoja kasdien, nelaikyti vaistų vaikams pasiekiamose vietose,   niekada nevartoti vaistų mažamečių vaikų akivaizdoje, niekada nevadinti vaistų saldainiais, net ir vitaminų, nelaikyti namuose senų vaistų. Pavojingų cheminių medžiagų, buitinės chemijos nelaikyti lengvai prieinamose vietose. Jas derėtų saugoti atskirai nuo maisto produktų ir higienos priemonių. Atidžiai skaityti buitinės chemijos priemonių instrukcijas. Visas nuodingas chemines medžiagas reikėtų laikyti originaliose pakuotėse, o ne mineralinio ar gazuotų gėrimų buteliuose. Įvykus nelaimingam atsitikimui, apsinuodijus, nesidrovėkite pasikonsultuoti su specialistu. Skambinkite. Jau daugiau nei 10 metų Lietuvoje veikia  Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras. Biure konsultuoja patyrę gydytojai klinikiniai toksikologai, visą parą nemokamai teikiamos konsultacijos telefonu gyventojams, asmens sveikatos priežiūros specialistams bei specializuotų tarnybų darbuotojams apsinuodijimų klausimais. Galite skambinti visą parą, septynias dienas per savaitę:

tel. +3705 236 2052, mob. +370 687 53378

Jono Graičiūno gimnazijoje vyko susitikimas  su gydytoju dr. Robertu Badaru, Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovu.

Susitikimo tema–,,Priklausomybės”.    I-IV gimnazijos klasių mokiniams gydytojas pateikė daug įdomių faktų apie priklausomybę apsvaigimą sukeliančioms medžiagoms, jų poveikį, grėsmes ir pasekmes. Dr. R. Badaras pabrėžė, kad priklausomybę sukelia ne tik narkotikai, tabakas ar alkoholis, bet ir daugelis kitų dalykų, pvz. energetiniai gėrimai, elektroninės cigaretės, vaistai. Akcentuota, kad nėra vaistų, kurie aktyvina smegenų darbą.

Informaciją parengė Kelmės  visuomenės sveikatos biuras

[gallery ids="4017,4016,4015,4014,4013,4012"]]]>

Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą