Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

Adresas: Vytauto Didžiojo g. 23, LT 86132 Kelmė

Tel./faks. +370 427 52239; El.p. buhalterija@vsbkelme.lt

ESTETIŠKO MAISTO PATIEKIMO REKOMENDACIJOS VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOMS

ESTETIŠKO MAISTO PATIEKIMO REKOMENDACIJOS VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOMS

Gyventojų mitybos ir maisto saugos reglamentavimą bei priežiūros koordinavimą Lietuvoje atlieka Sveikatos apsaugos ministerija.

Estetiškai patiekti maistą būtina, kad vaikai ugdymo įstaigose būtų ne tik sveikai pamaitinti, bet kartu įgytų kultūringo valgymo įgūdžių ir patirtų valgymo malonumą.

Sveikatos apsaugos ministerija parengė estetiško maisto patiekimo rekomendacijas:

  1. Estetiškai patiekti maistą būtina, kad vaikai ugdymo įstaigose būtų ne tik sveikai pamaitinti, bet kartu įgytų kultūringo valgymo įgūdžių ir patirtų valgymo malonumą. Estetiškai patiektas maistas bei tvarkinga ir maloni aplinka turi teigiamos įtakos apetitui, gerai nuotaikai, virškinimui bei maisto medžiagų įsisavinimui.
  2. Patiekalams naudojamos vienspalvės (rekomenduojama baltos, be rašto) lėkštės bei dubenėliai. Sudėtiniams patiekalams gali būti naudojamos sekcijinės lėkštės, apsaugančios patiekalo turinį nuo susimaišymo.
  3. Indai turėtų būti  be vizualių dėvėjimo požymių.
  4. Gėrimai ir patiekalai netiekiami iš plastikinių ar metalinių puodelių ir lėkščių. Aliumininiai indai ir įrankiai nenaudojami.
  5. Patiekiamas maistas ir jo sudedamosios dalys nepraradę savo tekstūros. Patiekalai, kurie savo esme yra ne skysti (pvz., troškintos daržovės, apkepai, guliašai, omletai ir pan.), patiekimo metu nepraradę jiems būdingos formos, nepervirti, neištižę ir nepavirtę į košę.
  6. Daržoves ir garnyrus rekomenduojama patiekti atskiruose induose ar atskiruose sekcijinių lėkščių sektoriuose. Patiekiant juos vienoje lėkštėje jie neturėtų susimaišyti su kitomis patiekalo dalimis.
  7. Stambesnius maisto gabalus rekomenduojama supjaustyti (agurkus, pomidorus, sūrį, dešrą ir pan.).
  8. Sriubos ir košės turėtų būti ne vandeningos, t. y. ne skystesnės nei vidutinio tirštumo.
  9. Laikomasi skonių derinimo principų. Vienoje lėkštėje, kuri nepadalyta į sekcijas, netiekiami tarpusavyje nederantys produktai (pvz., manų košė su raugintais kopūstais ir pan.).
  10. Maisto patiekimo vietoje turėtų būti servetėlių.
Pakeisti teksto dydį
Pakeisti spalvų kontrastą